Roze is voor meisjes, blauw is voor jongens?

25-05-2016

Als je kleertjes gaat kopen voor een baby valt één ding meteen op: in alle winkels zijn de kleertjes ingedeeld op geslacht. Is dat nou echt nodig?!

Toen ik net zwanger was wilde ik al graag beginnen met het kopen van leuke kleertjes voor onze Oliebol. Maar in welke winkel ik ook kwam, genderneutrale kleertjes waren erg moeilijk te vinden. Alles is altijd ingedeeld in een jongens- en meisjesafdeling. Terwijl het lichaam van elke baby toch zo ongeveer dezelfde vorm heeft. Dat mannen- en vrouwenkleding echt anders is, heeft natuurlijk ook te maken met de pasvorm. Maar voor zo'n kindje maakt dat toch helemaal niks uit?

Maar toen we na 21 weken zwangerschap wel wisten dat wij een meisje kregen was het probleem nog niet opgelost. Want als je naar meisjeskleding gaat kijken in babywinkels kom je al vaak uit bij schattige jurkjes met kantjes, zuurstokroze shirtjes en de meest afschuwelijke zoete prints. Nou weet ik ook wel dat dat een kwestie van smaak is, maar ik was niet van plan om ons lieve kleine meisje dat alleen maar aan te trekken. Op de jongensafdeling waren wel stoere shirtjes, broekjes en rompers te vinden en regelmatig kocht ik dan ook jongenskleding voor mijn stoere kleine meid.

Blijkbaar moeten kindjes zodra ze op de wereld zijn in een hokje worden gestopt. Zo van 'Jij bent een meisje, dus jij moet schattige roze kleertjes aan' en 'Jij bent een jongen, dus van jou wordt verwacht dat je stoer bent'. En dat vind ik onzin. Mag een kindje in de loop van zijn leven niet rustig ontdekken wat bij hem of haar past? Want de scheiding stopt niet bij de kleding, maar werkt ook door in het speelgoed. Misschien houdt dat meisje wel van auto's, piraatje spelen en in bomen klimmen en wil dat jongetje niks liever dan met poppen spelen. En misschien ook niet, maar mag dat kind dat niet gewoon zelf uitvinden?

Natuurlijk krijgt Arya ook wel eens schattige jurkjes aan, maar ook wel eens zwarte rockshirts. Ze heeft schoentjes met bloemetjes en bruine sneakers. Gewoon omdat ik vind dat zij dat allemaal aan moet kunnen. En ja, dat betekent dat ik redelijk vaak op de jongensafdeling te vinden ben, maar dat betekent toch nog niet dat ik een zoon heb?

Wat ik nog erger vind is dat er zelfs maatverschillen zitten tussen jongens- en meisjeskleding. Ik kocht laatst voor Arya twee shirtjes van dezelfde lijn, één jongensversie en één meisjesversie. Zelfs de print was nagenoeg hetzelfde. Maar de maat verschilde enorm. Het meisjesshirtje was getailleerd (Waarom? Ik heb bij mijn schattige baby geen fatsoenlijke taille kunnen ontdekken hoor) en viel daardoor een hele maat kleiner uit dan het jongensshirt.

Kunnen babykleertjes niet iets vaker gewoon babykleertjes zijn, in plaats van jongens- of meisjeskleertjes? Gewoon zodat je misschien net iets sneller de kleertjes koopt die je leuk vindt, zonder dat je het idee hebt dat je op de 'verkeerde' afdeling aan het shoppen bent? En tot die tijd kijk ik gewoon op alle afdelingen en kies ik waarvan ik denk dat het Arya goed staat. 

Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin